School in Eeklo vond 35 nieuwe leerkrachten net op tijd voor nieuwe schooljaar

College ten Doorn in Eeklo had meer dan 35 nieuwe leerkrachten nodig en heeft die gevonden na een moeizame zoektocht. De school had die nodig omdat er verschillende leerkrachten met pensioen gingen vorig jaar. Ook het aantal leerlingen stijgt snel en er zijn nieuwe vakken en richtingen bijgekomen door de hervorming in het secundair onderwijs.

Scholen vinden niet zo gemakkelijk nieuwe leerkrachten, maar het is College Ten Doorn in Eeklo gelukt om het nieuwe schooljaar te starten met 35 nieuwe leerkrachten. Daarmee zijn niet alle vacatures ingevuld, maar toch de meeste. "We hadden veel nieuwe, maar ook tijdelijke leerkrachten nodig", legt directeur Annick Willems uit.

Zoektocht

De zoektocht werd gestart midden augustus, toen duidelijk werd hoe de situatie ervoor stond. De vacatures werden eerst intern bekendgemaakt. Maar ook via de VDAB en sociale media, legt Willems uit: "We spreken ook oud-leerlingen en stagiaires aan die vorig jaar in het laatste jaar van hun opleiding zaten."

Er zijn de afgelopen jaren meer dan 200 leerlingen bijgekomen

Directeur Annick Willems van College Ten Doorn

 

Topman katholiek onderwijs slaat alarm over lerarentekort: "Betaal masters in het basisonderwijs volgens hun diploma"

 

De nood aan zoveel nieuwe leerkrachten heeft meerdere redenen, legt de directeur uit: "Vorig jaar zijn een 12-tal medewerkers op pensioen gegaan. En het aantal leerlingen stijgt ook in onze school. We hebben nu al 2.750 leerlingen in het secundair onderwijs."

Het aantal groeit het meeste in de eerste twee leerjaren: "In totaal hebben we in die eerste graad 912 leerlingen en in het eerste leerjaar 40 nieuwe jongeren die starten. Op een paar jaar tijd zijn er meer dan 200 leerlingen bijgekomen voor de volledige school."

Hervorming secundair onderwijs

De hervorming in het secundair onderwijs, waarbij leerlingen voor het eerst echt een studierichting moeten kiezen, zorgt er ook voor dat er voor het derde leerjaar nieuwe leerkrachten nodig zijn: "Die moeten les kunnen geven in de nieuwe studierichtingen en vakken."

Er zijn leerkrachten nodig voor de nieuwe studierichtingen en vakken in het derde leerjaar

Directeur Annick Willems van College Ten Doorn